De End H.A.T.E. Podcast - Aflevering 1

In elke aflevering van onze podcast bespreken wij nieuwsberichten rondom anti-LHBTI geweld. De onderwerpen die wij aanhalen zijn vaak te complex om binnen de podcast volledig te behandelen en daarom vullen wij dat aan met deze blog.


JK Rowling


JK Rowling (54) heeft onlangs (opnieuw) een rits aan transfobische tweets de wereld ingestuurd. De schrijfster die ook wel bekend is van de Harry Potter boeken zegt daarin o.a. dat ‘velen’, waaronder ‘zij zelf’, voelen dat zij ‘ toeschouwer’ zijn van ‘een nieuw soort conversietherapie voor jonge homoseksuele kinderen’ en gebruikt ter ondersteuning van dit argument een BBC documentaire over de Tavistock Clinic.


Detransitie en transitie vanuit (geïnternaliseerde) homofobie bestaat, maar de pijn van de mensen die hiermee te maken hebben gehad zou nooit gebruikt mogen worden voor uitingen van transfobie. Door dit wél te doen creëert men ook voor deze mensen een giftige omgeving waarin hun verhaal wordt gebruikt om het bestaansrecht van anderen te ontzeggen. Hierdoor wordt er ten onrechte een frame geschetst waarin beide groepen tegenover elkaar staan.


Ook meent Rowling dat ‘er een woord is voor mensen die menstrueren’ en dat dit woord ‘vrouw’ is, dat ‘als je de deuren van een openbaar toilet of omkleedhokje’ opent voor elke man ‘die gelooft of voelt dat hij een vrouw is’ ‘je de deur opent naar alle mannen die naar binnen willen komen’, dat vrouw-zijn geen ‘kostuum’ is en dat ‘transitie’ misschien ‘een oplossing is’ voor ‘sommigen die lijden aan genderdysforie’, maar dat ‘60%-90% van de tieners’ die hieraan lijden ‘uit deze dysforie groeit’. Ze geeft hierbij geen enkele bronvermelding.


OneWorld formuleerde het heel helder eerder dit jaar in een interview met Nanoah Struik: “Er zijn (transgender) mannen die ongesteld worden. Er zijn mensen die zich niet identificeren als expliciet man of vrouw maar wel geboren zijn met een baarmoeder die hen laat menstrueren.” Door te tweeten dat ‘vrouw’ het woord is ‘voor mensen die menstrueren’ kent Rowling dit recht enkel toe aan cisvrouwen wat feitelijk onjuist is. Daarnaast is het schadelijk dat ze cijfers noemt omtrent genderdysforie, maar hier geen wetenschappelijke onderbouwing en/of bronvermelding bij geeft.Voor als je door wilt lezen op dit onderwerp:


Amerom, Marloes. “Spijt van je sexchange: Waarom sommige transgenders hun operatie betreuren”. NEMOKennislink, 12 april 2019, www.nemokennislink.nl/publicaties/spijt-van-je-sexchange.


Roorda, Marije. “J.K. Rowling & de trollende TERFS”. Eva Jinek, 9 juli 2020, www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5170207/jk-rowling-twitter-transfobisch-lgbtq.


Vink, Janine. “Trans mensen over ophef J.K. Rowling: ‘Bestaansrecht is geen debat’”. RTL Nieuws, 9 juli 2020, www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5169959/j-k-rowling-transgender-trans-vrouw-mensen-nonbinair-uitspraken.


**


Het nieuws rondom de vermoorde trans vrouwen in de Verenigde Staten kan je hier teruglezen.


USA Today schrijft dat het aantal vermoorde trans vrouwen dit jaar (21) nu al bijna gelijk is aan het aantal in 2019 (27). Het is een zorgwekkende stijging.


Als je trans vrouwen wil helpen, overweeg dan om te doneren aan The Okra Project, het Marsha P. Johnson Instituut of aan het Transgender Netwerk Nederland.


**


Het COC heeft Minister Grapperhaus een actieplan aangeboden met een reeks voorstellen om geweld tegen LHBTI's steviger aan te pakken. Dit gebeurde tijdens een werkbezoek van de minister, waarin hij indrukwekkende gesprekken voerde met slachtoffers van anti-LHBTI geweld.


Benieuwd naar het hele actieplan van het COC? Hier kan je alles rustig nalezen.7 keer bekeken0 reacties

End Homophobia And Transphobia Everywhere

  • Facebook
  • Instagram
Artwork door Adriaan Oudemans